7 Comments

  1. ole johan

    Artig å sjå nettsia te de æ kalle den egentlie heimbøgda mi! Innom av og te og sjer ka som foregår oppi Færbøgda, og de e godt å sjå at de e aktivitet påmange hold! Har veldig my goe minna både om bøgda og folket! De e stort sett travle tider her å og desverre lite tid te å besøk dåkk; men mang av dåkk veit nok at vi har hytta innpå Reinåvollen, vi bli vældi gla for å få besøk av såmmå kæm de e tå dåkk fra fredan te onsdan, sånn cirka, for da e vi innpå der! De går an me overnatting å! Og ein ting te: Vess de e nån som har nå gammel bilda inant filom, ha æ gjærn villa sjett-lånt dæm og vess de e nån i bøgda som kunn vessta kor setervolln te Sillermoen , mellom Skravla og Fersose, låg hæn, så ha æ virri vældi intressert i å fått reda på de! Far min tok mæ me dit ein gang, de e læng sia, og æ greie ikke å finn igjen plassen. Så velkommen innme Sildra te hælga!!

  2. Vegard Vigdenes

    Hei. Jeg har kart der Sillersetra er inntegnet. Er i følge kartet på sørsida av Forra i den første storsvingen etter Glunkosen på tur oppover elva. Kan prøve å få det med i neste utgave av Færbyggen. Kan også få med litt annen historie fra området. Rart å tenke på at Sillermoen var bebodd helt inn på 1900 tallet. I eldre dokumenter så var visst ikke navnet på området ved hytta deres for Reinåvollen heller, men Sillervollen. Finner mye interessant i matrikkelen fra 1723 og seterregisteret fra 1861. Har flere bilder fra Sillermoen fra 1920 tallet, men desverre ingen fra Reinåvollen.

  3. ole johan

    Det var veldig intressant Vegard! Det kartet vil æ gjerne se! Trudd Sillersetra va lenger opp, men som sagt, de e mang år sia , og husken deretter! Men vært veldi artig hvis vi ha greid og peila ss inn på plassen, ganske sikker på at de e nå tufta igjen. Sillermoen va bebodd, men de va Reinåvollen å! Flatåsslekta i Frol stamme faktisk derifra, bl.a Pål Flatås og hans bror, begge lever; Bestemora deres er født på Reinåvollen, tror de va i 1843. Utrolig!! Asbjørn Møller leier skgstua på Sillermoen: Han har flere bilder av husan på sillermoen hengende på veggen innpå der. Vi skull kanskje få nån te å samle og ta vare på historia om fjellan og livet innover der før mang som veit my fell ifrå!!? Vi glede oss: fer dit imorgen vi!!

  4. Vegard Vigdenes

    Jepp! God tur! Litt lenger opp ved utløpet til elva Skravla(som kommer fra Klinningen) ligger også en gml setervoll – Meråkervollen. Ei seter som ble brukt av Meråkergårder og som en må i seterregisteret der for å finne. I tillegg til på Reinåvollen og på SIllermoen så var det også fast bosetting på ei seter i Hundskinnsryggen ikke langt unna. Mye spennende å finne. Kan se på det hvis du kommer innom en dag. Mulig jeg stikker innom på Reinåvollen i forbindelse med treningstur.

  5. ole johan

    Da er vi tilbake i hverdagen igjen etter en som vanlig opplevelsesrik Reinåvolltur, både for store og små! 6 daga inni der er balsam!
    Tok en tur opp ved den svingen du nevnt oppafor Glunkoset, hadd lita tid te å undersøke, for barna var med og de villa oppi snøen i Blåbergan.
    Jeg tror ikke dette området er det far min viste meg en gang, og som han omtalte som «setra til Sillermoen». Jeg tror det var lenger oppe, som sagt i område Skravla.
    Men det ville være veldig intressant og se gamle kart!
    Når det gjelder Reinåvollen og bosettinga der vet jeg iflg. Flatåsslekta at de kom flyttende dit fra Meråker. Det er jo Reinå i det dalføret også, så muligens…?
    Ellers når det gjelder Hundskinnet så er det nok Tingstadvollen, ikke mange å velge i der.
    Hytte der idag, vi tar alltid rast der, og har alltid kalt den for «Dahlhytta», vet ikke hvorfor, for han som eier den idag heter Heimstad; han er der mye , og har veldig god kunnskap om området.
    Vi har de veldi godt inni fjellom her,de e som sagt unike områda! Men når æ bevege mæ der fundere æ heile tia på spørsmål som:
    – På begge side av elva var de både bosetting og aktivitet, men tydeligvis ingen kontakt? Ingen giftemål, familiert m.m.
    Stalin hadde veldig stor akttivitet nord for elva, det nevnes aldri noe om at bosettinga sør for elva var med på dette arbeidet som måtte være innbringende for de som bodde der.
    Var det også den gang at elva var et kanskje enda større skille enn nå som kommunegrense?
    Og mye mer kan en tenke på!
    Reinåvollen blir besøkt i helga å, da er mine søstre der, æ fer te Berlin!

  6. Vegard Vigdenes

    Høres bra ut.
    Mht Sillersetra så e dein styggammel.
    Kain vårrå at dein vart forveksla med Meråkervollen som va længer i bruk.
    Reinåvollen må en til seterregisteret i meråker for å finn ja så den ble brukt tå fælk derifrå.

    Hi du en mailadresse så kain æ seinn dæ div histori om setrin og historin i området.
    Mht bosettinga så har den ikke vært sammenhengende. Einaste sikre e at siste bruker flytta ned t Forradal ca 1900 og tok navnet Fossen. Opprinnelig så kom store deler tå deinne slekta fra Levanger.

    Ska prøv å fo med en del histori i næste færbyggen om historin i område.

  7. ole johan

    Veldig interessant for oss dette med eldre historie innover fjellan. Veldig fint å få meir info, du kan sende til oj.brustad@ytteroy.net. På forhånd takk!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.