Ledern

 Ledern juni 2010.

Sitter å skriver på overtid, det er sent på kveld og deadline for ledern nærmer seg faretruende. Har visst om den oppgaven helt siden forrige utgave i vinter. Det som slår meg er hvor lyst og trivelig det er ute. Kommer da til å tenke på  starten av en verselinje som har gått i glemmeboka. Nå er norsk litteratur og vers  noe  jeg definitivt ikke har spesiell peiling på, men med dagens teknologi er det meste mulig. Etter et raskt søk på Google finner jeg teksten jeg tenker på, som er laget  av  Aslaug  Lyngre og Geirr Tveit

Vi skal ikkje sova bort sumarnatta,           
ho er for ljos til det.
Då skal vi vandra isaman ute,
|: under dei lauvtunge tre. :|

 For når natten er på sitt korteste og naturen jobber og forandrer seg på i raskt tempo  kan det være vanskelig å få timene til å strekke til med alt du kan tenke deg å gjøre. For meg er det den beste tida på året når solen begynner så smått å varme . Snøen smelter på dagtid men kalde vårnetter gjør at det blir et fantastiskt skareføre som gjør skituren neste dag  som en drøm. Jeg hadde flere slike turer under og  rett etter påske med utgangspungt fra Åstjønna og innover marka i retning Hofstadvollen og Hårsskallen. Du verden hvor flott det er å være på tur da.

Flott er det også når det begynner å bli bart og den årlige turen på spellplassen i skogen for å bivåne tumultene der. I år slo jeg følge med et par gode kamerater, men årets utflukt  må betegnes som en feilmanøver da vi bommet på spellplassen og det snødde hele natta. Men med et flott bål og godt selskap blir slike turer også bra.

Flotte turmål har vi også rett utenfor stuedøra. Her en kveld jeg hadde litt tid å avse ( les: gadd itj nå anna) tok jeg en liten sykkeltur over Dalsnesbrua og gikk trimløypa opp Eddinj. Oppe ved benken ble jeg sittende å se heim. Flott utsikt og en fin tur.

En av de flotteste turmålene  jeg vet om ligger også i Forradal. Om du ikke har tatt turen inn i øvre Forra naturreservat har du virkelig noe til gode. Nå er dette området lettere  tilgjengelig en noen gang tidligere. Du kan nå  gå nesten tørskodd inn til Vigdevann etter at det er lagt planker på enda en strekning. Her kan du også overnatte i gapahuken eller en av Fjellstyrets to hytter. Men turen over Litjvassrya og ned på Sillermoen på ca 2,5 km er heller ingen uoverkommerlig amerikareise. Her inne er det flotte fiskemuligheter og nye naturopplevelser bak hver sving. Det er et rikt dyr, fugl og planteliv og mange har også sine hemmelige bærrom her inne. En perfekt måte å tilbringe tiden her inne er å leie hytta til Fjellstyret som det også følger båt med. For en flottere måte å oppleve dette området på en fra båt eller kano skal du lete lenge etter.

God sommer og god tur.

Stian Flobergseter

 

 Ledern. 25. jan 2010

 

Etter en rolig start på det nye året for min del er man sakte men sikkert kommet godt igang etter jul og hverdagens gjøremål går sin vandte gang. Det å være i byggebransjen når graderstokken passerer 20 kalde er ikke veldig motiverende å forlate en varm seng i otta.Det  er da  det veldig greit å være blandt de heldige som får være på innomhus. Men etterhvert som temperaturen igjenn blir levelig og dagene blir lysere  er drømmen om en lun kontorjobb med varme tøfler  glemt.

Det har de siste ukene blitt flere skiturer i flotte skiløyper i bygda. På Åstjønna har det vært fine muligheter for en skitur siden juletider. Lite snø var det i starten men upåklagelige forhold. Dagens skitur gikk til Vigdevann fra Øveraune. Dette er for mange et ukjent turterreng på vinterstid. Men denne dagen var det fortreffelige forhold både for klassisk og for de som foretrekker skøyting. Hytteeier jeg traff på vatna i dag lover at dette er noe de vil fortsette med så her er det muligheter for flere. Oppfordringen er herved sendt.

På en slik skitur får du god tid til å tenke(ihvertfall før du går helt klar på Buvollrya) på ledern og andre finurligheter. Når jeg i dag kunne skøyte over den siste kneika for å se ut over Vigdevann tenkt jeg på de som i tidligere tider har hatt den samme utsikten. Enten det nå har vært Armfelds soldater, gammel Tomas eller norske grenseloser under krigen. De hadde nok sine utfordringer, som var langt større en å fylle opp ein side i bøgdaavisa.

Fjellstyret og skuterklubben skal ha ros for den jobben de har for å gjøre allmenningen vår bedre tilgjengelig.  Det er i løpet av de siste årene lagt ned en stor innsats i opprusting og vedlikehold av stier,løyper, veier og hytter.Legging av planker og oppgrusing av stien  innover har gjort at man etter hvert har store muligheter for å gå tørrskodd. Inne ved vatnet er det for noen år siden laget en flott gapahuk og  en båt til fri benyttelse ligger like ved. Her er det tydelig at gode krefter har funnet sammen til beste for allmennheten. Spennende blir det å følge deres planer og arbeid videre.

Spennende er det å se at det stadig dukker opp nye ideer som skal gjøre bygda mer atraktiv. På Oppvekstsenteret er det nå planer om en ny ballbinge, noe jeg tror vil være et spennende prosjekt. Ballbingen kan bli ett naturlig samlingspunkt for små og store der mangt et nabo eller familieoppgjør vil finne sted.  Her vil det være muligheter for mange typer ballspill og ikke minst en sikker skøytebane om vinteren. Det er ikke sikkert lærerne ved oppvekstsenteret vil få det lettere med å få elevene inn i timene igjen etter friminuttene, men det får bli deres utfordring å ikke min.

Ett slikt anlegg koster, men med tradisjonell  dugnadsånd, samt støtteordninger er dette ikke et uoppnåelig mål.  I tillegg til en sentral rolle med ballbingen har idrettslaget også invistert i nytt utstyr ved skihytta for å kunne tilby et nytt og bedre tilbud for de som er glade i en skitur. Når man ser på det anlegget som er bygget opp og som driftes der kan man forstå at mange misunner oss dette. Men ennå er det plass til mange flere lokale innslag i løypene. Men helsvart er det så absolutt ikke. Når man ser hvordan det kryr av unger i lysløypa når skigruppa har skileik så er det ikke ungene det står på.

Det kan jo virke litt rart at et lite idrettslaget legger ned så mye tid og ressurser for det som egentlig er en ganske liten del av bygdas innbyggere. Jeg og mange meg meg mener at dette egentlig er en del av ett større samfunnsansvar der rammevilkår for frivillig innsats burde ha helt andre betingelser og anerkjennelse . Hvis mann hadde lagt inn helse og trivselsfaktorene i et helhetslig samfunnsregnskap så er jeg sikker på at dette kunne vært en meget gunstig investering .

Stian Flobergseter.

Ledern  aug.2009

Det har de siste dagene og ukene vært mye snakk om valg. Hele livet er fullt av valg med små eller store følger. Disse valgene må vi alltid tenke konsekvensene av å ta ansvaret for.

Uansett hvilken avis, tv eller radiokanal man har vært innom så har stortingsvalget vært en gjenganger. Nå kan vi slappe av å tenke at det er to år til neste gang.

Men på en annen side er det også viktig at vi velger inn de personene vi mener er de beste for å ta de beslutningene som skal legge føringer for våre egne liv. At de folkevalgte til tider har en tøff jobb, som til tider kan være veldig uttakknemmelig er ikke å stikke under en stol. Derfor er det viktig å ikke bare komme med negative tilbake meldinger og kritikk men også honnør og ros når det er på sin plass. Politikere er som oss andre og har godt av tilbakemeldinger, gi derfor ros eller positive tilbakemeldinger til dine venner og de rund deg like ofte som du kritiserer eller korrigerer.

Ønsker våre nye folkevalgte lykke til.

Men så skal vi tenke på hvor godt og privilegert vi egentlig har det. Vi som velgere i Norge kan uten tanke på egen helse oppsøke stemmelokalene for å utføre vår borgerplikt. Det er ikke alle innbyggere i alle land som får slippe til eller kan si det de mener i det offentlige rom ute å risikere sitt eller sine nærmestes liv og helse.

Det var for noen uker tilbake et såkalt demokratisk valg i Afghanistan. Der ble valglokalene nøye overvåket og passet på av bevæpnede soldater fra Norge og NATO.

Velgerne i noen områder risikerte alt ved å få blekk på fingrene som et bevis på at de hadde avlagt stemme ved valget. Dette er bare ett eksempel av mange der mangel på demokrati er innlysende

Spennende dager vil æ å tru at det har vært på Grønstad og i Vigdenes de siste ukene. Etter uker med møter, stands og debatter i en hektisk valgkamp har dommen falt. Ønsker Ivar lykke til videre med den politiske karrieren, løvebakken eller ikke. En Færbygg på tinget hadde vært artig og nyttig, uansett parti.

Etter en sommer med gode og mindre gode minner for de fleste, så er det de gode minnene og de varme sommerdagene vi må legge på minnet å ta med oss inn i høstmørket.

For mange er det nå i årets store høydepunkt der hver dag er en ny høytidsdag. Det er nå det skal høstes av naturens overskudd. Fjellet og skogen er et eneste stort spiskammer som bugner av sopp og bær. Jaktsesongen har også tatt til og mange med meg setter stor pris på det.

Nå kan snekkervesten eller pilotbrillene legges bort for noen dager for å nyte noen flotte fridager.

Mange firbeinte venner har også noen flotte dager når de får bedrive det de liker aller best.

Med høstmørket senkende og en ny utgave av Færbyggen i heimen, ønsker jeg dere en fin høst

Stian

 

 

 

 

 

 

Ledern September 2010

Ledern har gjennomgående vært preget av optimisme og positivitet så lenge undertegnede har sittet ved tastaturet. Skrytesida har jeg fått tilbakemeldinger på. Dette kan være riktig oppservert,  da det har vært en helt bevist handling. Men så  har vi  de siste årene vært inne i en positiv trend i Forradal, slik at det ikke har vært vanskelig å finne ting å skryte av. Vi har bevist flere ganger  at vi kan få til ting som kan virke vanskelig, bare alle bidrar med det de kan. Men noen mørke skyer finnes også på himmelen over bygda.

Trondos skal i løpet av høsten vurdere butikkens status og videre drift. Jeg vil gjerne gjenta noe av det som John Arne Moen sa under sitt innlegg på bygdadagen. Han dro fram noe av det vi har lyktes med i Forradal som ikke alle andre har  lyktes med til tross for at de har hatt noen av de samme forutsetningene. Han mente at noe av det viktigste som har skjedd var da skola ble berget på 1980 tallet. Jeg deler hans oppfatning om at vi nå kan være  i ferd med å komme i den samme avgjørende situasjon som da skola var truet.  Det er helt avgjørende for bygda at butikken består, men da må alle og da mener jeg alle være sitt ansvars bevist. Da holder det ikke med en håndfull ildsjeler, men vi må alle ta ansvar og gjøre beviste valg.

Butikken er en hjørnestein i bygda som er en viktig del av hverdagen for mange. Tenk bare nærheten til Oppvekstsenteret hva det har å bety. Her kan du enkelt hente unger og gjøre innkjøp raskt, og ikke minst i rolige og trygge omgivelser. Hvor enkelt er det ikke å gjøre innkjøp til skihytta eller andre arrangementer. Sosialt og trivelig er det også de gangene du  setter deg ned over en kaffekopp inne eller ute.

Jeg selv og  mange andre har mitt daglige virke utenfor bygda, og kan på en enkel og kanskje rimeligere måte gjøre de daglige innkjøp andre steder. Det gjør jeg også tidvis selv,  og det respekterer jeg at andre også gjør. Det skal ikke være slik at man ser stygt bort på naboen om dere skulle møtes på en butikk andre steder. Men skal vi få Trondos til å satse videre i bygda må vi gi de tydelige signaler på at vi vil beholde butikken vår. Da holder det ikke bare å svippe innom når du har glemt noe eller handle utvalgte tilbudsvarer. Når f.eks  tilbudsvaren fra sist i august go’morgen yoghurt har en innkjøpspris på  7,50 + moms,  og har en utsalgspris på kr 4,90 + 3% kjøpeutbytte resulterer dette i  kr 3,80 i tap pr stk. Dette betyr at billige varer for oss forbrukere ikke bestandig er det beste på lang sikt.

Når vi ser på omsetnings og regnsskapstallene så langt i år må vi innse at her må noe gjøres. Det er en nedgang  i omsetningstallene  i  6 av de 8 første månedene så langt i år. Denne trenden må snus og det raskt. Da tror jeg det vil være mye lettere forTrondos å fornye butikken for videre drift.

Helt avslutningsvis vil jeg takke Oddbjørg og Marit for den innsatsen dere legger ned i driften av butikken. Her er det alltid god kundeservice, gode råd og  glimt i øyet.  Uten denne ekstraordinære innsatsen som dere legger ned hadde situasjonen sett annerledes ut.

Gjennom bevist bruk og omtanke for butikken skal vi bevare den for framtida.

Stian Flobergseter

 

 

Et spennende og utfordrende år går mot slutten og mange har tradisjon for å oppsummere på tampen av året. Jeg skal uten sammenligning med andre forsøke å oppsummere litt av det som har skjedd det siste året.

Færbyggen startet det nye året i ny drakt og endret format. Omleggingen er blitt positivt mottatt og noen flere har bidratt med stoff til avisa.

Butikken i Forradal er en sak vi i Færbøgda i lag har jobbet med over tid da vi ser dens verdi som svært viktig for bygda som en helhet. Butikken isolert kan vi sikkert overleve uten da det finnes mange andre steder å gjøre sine innkjøp. Men som samlingspunkt og identitetsbygger er butikken svært viktig for Forradal. Mange har omtalt butikken i positive ordlag og vi er svært glad for de signalene vi får fra Stjørdal kommune om at de fortsatt vil legge til rette for levende bygder. Dette kom seinest fram med da butikken i Flora sikret videre drift. Dette er viktig for oss i Forradal slik at vi ikke blir alene som den siste nærkjøp butikken.

Men videre drift av butikkene i Flora og Forradal er og vil alltid være helt opp til oss selv!!

 

Opplev Forradal som ble arrangert i august ble en flott bygdadag der vi fikk vist fram noe av det bygda har å by på. Den flotte starten med stort besøk under frokosten ved butikken tror jeg kan ha vært veldig viktig med tanke på videre drift. Den viste for alle det engasjementet som er rundt butikken og er en viktig arena for å presentere bygda.

Bygdadagen vil mest sannsynlig bli gjentatt i 2012.

 

Tidligere i høst ble Stjørdal kommunes miljøpris tildelt Olaus Dalsplass for hans mangeårige frivillige innsats. Dette er etter min mening sjelden en slik pris er så godt begrunnet og fortjent.  I mange år har Olaus vært en drivkraft når det kommer til frivillig arbeid i bygda og flere lag og foreninger har nytt godt av hans innsats. Slike drivkrefter er uunnværlig for ei dugnadsbygd, men det er viktig at også andre slipper til og tar tak. Gratulere med prisen Olaus.

 

Kulturhus har vært en av høstens store snakkiser i Stjørdal. Her har mange forkjempere og motstandere engasjert seg i diskusjonen.   Nå har kommunestyret vedtatt kulturhuset og alle krefter må nå samles for å bygge et best mulig hus. Men vi må ikke glemme grasrotkulturen i kommunen og vår oppgave blir å sørge for et godt og variert kulturtilbud i hele kommunen.

Forradal er ei bygd med mange aktiviteter og tilbud som er avhengig av stort engasjement. Dette er ikke mulig uten stor frivillig innsats. Mange lag og foreninger har sine årsmøter på nyåret og mange styrer skal velges. Dette skaper ofte hodebry for valgkomiteer og svært sjelden kampvotering om plassene. Oppfordringen fra meg blir derfor å engasjer deg og ta aktiv del i aktiviteter i nærmiljøet

Jeg ønsker alle lesere av Færbyggen en riktig god jul og et godt nytt år.

Stian Flobergseter

 

 

 

 

Ledern Februar 2011.

Nytt år, nye muligheter og en ny utgave av Færbyggen.

For meg har starten på det nye året vært spennende og hektisk. Har i flere år gått og spekulert på hvordan jeg skulle få tid til å drive ut tømmmerskogen hjemme, som var overmoden for hogst. I høst ble beslutningen tatt og på nyåret kom hogstmaskinene. Imponerende maskiner som gjorde unna jobben på ei lita uke, en jobb som jeg hadde brukt årevis på om jeg skulle brukt helgene. Litt spesielt og vemodig er det at gammelskogen som jeg har gått i fra barnsbein av er borte, men fornyelse må til.

 

Ellers er vinteren tiden da jeg kan bedrive en av de flotteste fritidsaktivitetene jeg vet om, nemmelig ski. Nå er vi så heldige å ha et utmerket tilbud i Forradal slik at det er flotte muligheter i nærmiljøet. Flott rekreasjon, men også en mulighet til å forbedre styrke og utholdenhet noe som må sies å være en greit etter å ha vært alt for stillesittende etter sommerens St Olavslopp. Det gjelder å sette seg mål, i hvert fall for meg, og ha noe å se fram til. Nå er NM på ski gjennomført på Steinkjer og VM i Oslo nærmer seg, men her overlater jeg til andre å stille til start. For meg holder klubbrenn og noen turrenn lenge, før sesongens store mål når Muruhatten skal overvinnes i Flyktningerennet.

 

Flyktningerennet er et turrenn som går i flyktningers fotspor mot frihet og fred mellom Lierne og Gaddede. I hele 61 år har løpere i hundretalls tilbakelagt de til sammen 44 km som går i det samme området som flyktningene brukte under den tyske okkupasjonen. Dessverre er det slik at mange mennesker fortsatt er på flukt fra krig, fattigdom eller av andre årsaker rundt omkring i hele verden. De siste månedene har Amelie saken fått stor oppmerksomhet i media og gitt flyktninger et ansikt. Nå skal jeg ikke begi meg inn på å vurdere enkeltsaker, men vi som samfunn kan ikke godta at folk lider urett.

Dette er noe vi alle sammen har et ansvar for i hverdagen.

I alle lokalsamfunn finnes nabokrangler og bygdedyr, så også i Forradal. Færbøgda i lag har som et av sine langsiktige mål å bidra til å fremme trivsel og samhold i bygda. Vår felles oppgave blir da godt naboskap og bidra til at bygdedyret forblir en truet art i bygda.

På årsmøtet til Færbøgda i lag har undertegnede en plan om å slippe nye krefter til på lederplass og jeg vil derfor benytte denne anledningen til å takke for meg. Jeg har vært med i styret i 6 år hvorav de 4 siste som leder. Jeg er kommet til det punkt at jeg mener organisasjonen og jeg selv er best tjent med og ny inspirasjon og nye utfordringer. Ønsker å takke alle som har engasjert seg i det arbeidet Færbøgda i lag har gjort og alle de som har støttet meg.

Takk for mæ.

Stian Flobergseter

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.