Padling i Forra

Parti av Øvre Forra Naturreservat sett fra Kliningen

 

 

Padling i Forra

 

Turfolk må ta hensyn til omgivelsene de ferdes i, og vise respekt for naturen. Forsøpling og båltenning / kvistbryting er ikke lov! I ”Storsvingen” finnes ved utlagt av fjellstyret. Søppel må tas med tilbake.

NB! Ved bruk av kano, kajakk og båter mellom ulike vassdrag finnes en stor potensiell smittefare, spesielt fra gyroinfiserte vassdrag. Alt utstyr (støvler, vadere, fiskeutstyr, drikkekanner etc.) som har vært i vann desinfiseres eller tørkes godt før overføring til nye vassdrag.

Kart: Skal man padle MÅ man ha med kart over elva, da den byr på stryk og fosser.

Hele Forra: Umulig å padle hele Forra med kano p.g.a. fosser og stryk (Grytesfossene, Bufossen, Storfossen i Forradal m.m.). Farlig!!

Camping: Folk bruker ofte å campe i Fersoset, Glunkoset, Storsvingen og Sillermoen. Man må ta særlig hensyn ved leirslagning, så de unike områdene ikke ødelegges. Fjellstyret anbefaler og benytte Sillermoen som leirplass. Sillermoen er en setervoll som er  ryddet den seneste tiden og har en flott beligenhet.Her er det utlagt ved.  Fjellstyret har også en utleiehytte på Sillermoen, Hytta leies på Inatur.no   Det følger med båt ved leie av hytta.

Sillermoen er en flott leirplass

 

Utleie av kanoer etc.:

Forra-området er et naturreservat og folk som ferdes her må oppføre seg deretter. Øvre Forra Naturreservat er landets nest største med 106 km2 og ble opprettet i 1990. Det er kjent i Europa og står på den internasjonale Ramsar listen over spesielt viktige våtmarksområder.

  •  Turistinformasjonen i Meråker (www.meraker.com) har utleie av kanoer tilhører Meråker videregående skole. 
  • Ola Ingård i Levanger leier ut 4 kanoer fra Forra/ Heståa. Tlf. 74 01 30 59, mobil 952 19 634. For mer informasjon, se www.frolfjellet.no
  •  
  •  
  • Turid Moen Prigge leier ut en kano fra Hofstadgrenda. Inkl. i prisen er årer, to kanovester for voksne og tre redningsvester. Kr 250pr dag. Kanoen har to sitteplasser, med plass til max tre barn mellom sitteplassene.        Tel: 74 82 24 13 / 906 43 284 / 481 45 189

 

Strekninger som er greie å padle:

 

NEDOVER ELVA:

Feren (Spakvika) nedover Forra og tilbake er en 3 dagers tur. Den går også på to dager også, men det er en slitsom tur. Det er vanlig å starte ut ved Spakvika ved Feren (parkeringsmuligheter). Feren er ikke et godt egnet vann for padling, da det blåser opp raskt. Padling må derfor skje sørsida langs land. Se opp for store steiner mot Fersoset og over grunner på sørsiden.
Det er 9 km over Feren og nesten en mil nedover Forra som er grei for padling. Da Feren er meget ustabil anbefales det å leie transport med båt 

Feren – Heståa, så over til Levanger.  Man må regne med å bruke 2 dager. Det anbefales å regne lengre tid, da områdene er ypperlige for overnatting og naturopplevelser. Igjen: Padling langs land ved Feren. Før man kommer til Heståa, ca. 1 km sør for Sillermoen, ligger naust på høyre side av elva / vestsiden. Her er det egnet for å dra opp kanoene. Her drar man i en «trekant» over til Heståa (nederste del av Heståa er uegnet for padling). Herfra kan man padle / dra kanoen (vannavhengig) oppover Heståa til Hestådalen. Det kan være vanskelig å padle her p.g.a. strøm / lite vann.  Kun padling bruddvis. Man må regne en del draging av kanoer.

For å utvide turen kan man for eksempel campe en dag ekstra og ta topptur til Kliningen 931 m.o.h. eller Hermannsnasen (1023 m.o.h.).

Stille parti av Forra en tidlig morgen.

OPPOVER ELVA:

Risvola – Forra. Det er en flott tur å gå fra Risvola, innover forbi Vigdevatnet, inn til Storsvingen. Turen tar ca. 2 timer. Problemet er å få med seg kanoer inn til Forra. Det forutsetter nesten at man har kjentfolk som har kano liggende og som kan leies ut.

Det er en fin tur å padle oppover til Fersoset og nedover igjen. Kan være litt vanskelig på våren, men lett på sommeren. Fiskestang kan kanskje være et bedre alternativ?

Hestådalen – Forra. Ved Hestådalen, et friluftsområde i Levanger, er det parkeringsmuligheter. Etter en times gange herifra kommer du til Heståa. Derfra kan du padle, og dels dra kano til Forra, avhengig av vannstanden. NB! Det kan være sterk strøm her.

Roknesvollen (Levanger) er et flott område ved Heståa. Roknesvollen er en 4H-seter med kurstilbud til barn og unge.

 

Forra- Svartbekken (så langt det er mulig å padle). Svartbekken fører «ingen plass», men er som navnet forteller svart og dyp. En vakker naturopplevelse å padle her, for så å padle tilbake. En fin avstikker. Svartbekken kommer ut ved Storsvingen (7 – 8 km fra oset og ned til Storsvingen).

NB! Farer: Feren er stor og blåser raskt opp. Viktig: Må padles langs land! Legg heller igjen kanoene hvis forholdene tilsier det. Feren gås på 2 – 3 timer. På våren kan det være mye vann. Kan lønne seg å vente til juli. September er veldig fint. Husk bestandig å ta i betraktning vannmengden i elva ved padling. Husk alltid redningsvest.

Grytesfossen kommer rett etter Heståa (om man kommer fra Feren). Blir vanskeligere å padle fra Hårdskallaa. Kjentfolk omtaler det som harde stryk nesten hele veien.

Forra fra Heståa og nedover mot Stjørdal kan ikke anbefales. (Grytesfossene, Bufossen, Spelfossen, Øveraunsfossen, Færhæle m.m. NB! Storfossen med 20 meters fall i Forradal.

Fiske er ypperlig i Forra:
NB! Fra og med 1. januar 2002 skal det IKKE betales fiskeravgift for å fiske etter innlandsfisk og kreps. Du må fortsatt kjøpe fiskekort eller innhente fisketillatelse hos fiskerettshaveren for slikt fiske.

Fiskekort for Forra selges på inatur .no eller i bommen ved Vigdenes.

  • Det er fint å fiske ved Elgvadet som har en opparbeid rasteplass.

Hytter på Vigden og Elgvadsfoss

  • 1 fjellstyrehytte ligger ved Vigdvatna,  Båt er med på leia. Leies på inatur.no
  • 1 fjellstyrehytte ligger ved Sillermoen,  Båt er med på leia. Leies på inatur.no
  • På Buvollen er det en åpen Statskoghytte

Mer info på fjellstyrets sine hjemmesider her

Kjentfolk i vassdraget:

  • Vegard Vigdenes, 7520 Hegra                Tlf. 74 80 15 84, mobil 958 04 595
  • Kjell Mjøsund, 7500 Stjørdal                 Tlf. 74 82 84 76, mobil
  • Arnfinn Hagen, 7500 Stjørdal                Tlf. 74 82 73 45, mobil
  • John Morten Husbyn, 7520 Hegra        Tlf. 74 80 52 66, mobil 995 87 862
  • Lærerhøgskola Levanger; friluftsliv        Tlf. 74 01 25 00, mobil
  • Jakob Haugen, AS Meraker Brug            Tlf. 74 81 49 00, mobil

Artikkelforfatteren her på kanotur med Vegard Vigdenes

 

Her kan du lese hva kjentmann.no skriver om elva Forra. Denne hjemmesiden anbefales også på det varmeste for informasjon om andre turmål og opplevelser i Stjørdal.

Naturnvernforbundets versjon av vernekampen om Forravassdraget kan du lese her her

Laget av Stian Flobergseter

2 Comments

  1. Vidar Sivertsen

    Hei :) er det mulig å dra med kano fra Meråker og ned til Stjørdal?

Trackbacks / Pings

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.