Øvre Forra Naturreservat

 

Øvre Forra naturreservat ligger i kommunene Levanger, Verdal, Meråker og Stjørdal. Forramyrene er varig vernet av norske myndigheter som  hekke og trekkområde for vadefugler er området av internasjonal verneverdi og står derfor på den europeiske vernelisten Ramsar listen over spesielt viktige våtmarksområder

 

Forramyrin sett fra Kliningen

 

Området er Norges nest største naturreservat på hele 108 km2 og ble vernet i 1990.
Landskapet preges av store flate myrpartier med slake åssider og omkringliggende fjell. Langs elva Forra finner vi en del granskog og tildels urskog. Mange av myrene er delvis skogbevokst og området har mange tjern og dype bekker så sjansen for å bli bløt på beina er overhengende her inne. 
Elva Forra kommer fra innsjøen Feren  som ligger i Meråker kommune. Vassdraget ble varig vernet mot kraftutbygging i 1986 etter flere tiars kamp. Fra Feren og ned til Grytesdammen en distanse på over en mil faller elva kun noen få meter i et bassenglignende lanskap som er 5-6 km bredt og 12 km langt. Her har det over tusner av år bygget seg opp et av landets største og mest varierte myrkompleks.Det er ikke antall arter som gjør dette området spesielt , men den store vaiasjonen og mangfoldet .Her møtes våre nordlige og sørlige fjellplanter samt lavland og fjellplanter vokser sammen på et begrenset område. Av de 328 artene som er registrert her finnes 33 av disse kun her. Området har også et rikt dyre og fugleliv, med 132 registrerte arter der 78 er dokomentert hekkende.

Vigdevann i sommernatt

 

Jeger i Kliningen med utsikt over Fersoset.

Adkomst: Ta av fra E-14 ca 14 km øst for Stjørdal. Følg skilting til Vigdenes / Forradal. Fra avkjørsel E-14 er det ca19 km inn til bom. Derfra og innover er det ca 9 km til enden av veien ved Risvola.

Før du kommer til enden av veien anbefaler vi to små avstikkere. Ved  Elgvadet er det opparbeidet en  rasteplass og i Forra er det flere fine fiskeplasser. På veien innover ser du til et skilt merket Jutulsteinen. Dette er en stein » i bevegelse «som ligger ca 250 meter fra veien. Fra parkering ved Risvola er det opparbeidet sti med planker og grus inn til Vigdevann,( ca 4 km)som ligger helt i kanten av naturreservatet.

Gapahuken ved Vigdevann er et utsøkt turmål i seg selv. Vannet har gode fiskemuligheter og Fjellstyret har en utleiehytte du kan låne på inatur  her inne

På vinterstid blir veien ikke brøytet lenger en til Overvigdenes ca 1 km etter bom.

 

Fin sti inn mot Vigdevann.

Andre innfartsporter til naturreservatet som er mye brukt, er over Feren i båt eller Kano. Vær oppmerksom på at innsjøen er kjent for raskt å blåse opp så ferdsel på sjøen bør foregå langs land.  Fra Levanger tar du veien til Okkenhaug for så å følge skilting til Skallstuggu en distanse på ca 20 km. Fra Skallstuggu/ Vullusjøen  på vinterstid og fra enden av veien i Heståsdalen har du et flott utgangspungt inn i området.

Området har mange hemmelige moltemyrer og er et yndet jaktområde for både små og storvilt.

Men selve drømmeturen for undertegnede er en kanotur på den stilleflytende elva. Forra tar livet med ro her inne og svinger seg forskiktig gjennom landskapet. En frodig kantskog med et rikt fugleliv og et godt ørettfiske i elva er tilbehør. En kanotur på Forra gir opplevelser, rekreasjon og litt trim. Øvre Forra naturreservat er for mange en uoppdaget perle, men for de som har oppdaget området må de bare tilbake.

Opplev Forradal, ta turen til Øvre Forra naturreservat.

Se også artikkelen : padling i Forra

IMAG1380

Laget av Stian Flobergseter.

Takk til Vegard, Per Erik og Marit for lånet av fine bilder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trackbacks / Pings

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.