I anledning den nyinnkjøpte hjertestarteren ble det holdt hjertestarterkurs på skola 6. mars.
Vi var 10 personer på kurset, og det var godt å se at de fleste lag og foreninger i bygda var representert. Det er betryggende med tanke på at det som regel vil være tilgjengelig en person som har gjennomgått kurset ved de fleste tilstelninger som arrangeres i bygda.
I tillegg må vi huske på at hjertestarteren er selvforklarende. Den prater til deg på norsk og sier hva du skal gjøre. Og det vi alltid skal huske på: Det viktigste er ikke hva du gjør, men at du faktisk gjør noe!
Kurset var på fire timer, og på den tida gikk vi gjennom det grunnleggende når det gjelder førstehjelp og bruk av hjertestarter. Hva man skal gjøre om man ankommer et skadested; det å sjekke en pasients bevissthet, plassere en bevisstløs pasient i stabilt sideleie, hjerte-lunge-redning på en person som ikke puster, og bruk av hjertestarteren.
Vi lærte at uten hjerte-lunge-redning (HLR) er det ingen nytte i bruk av hjertestarter, men at hjertestarteren er et godt supplement til HLR. Det blir som å flytte sykehuset nærmere pasienten når man har anledning til å bruke en hjertestarter i tillegg til HLR. Har hjertet på en person stoppet er det sjelden det vil starte igjen kun ved bruk av HLR, men da kan hjertestarteren hjelpe på.
Det var interessant å høre om hvordan hjertestarteren egentlig virker, at den registrerer pasientens hjerterytme og strømmen i hjertet til pasienten. På den måten finner maskina ut når det kan være nytte i å gi støt, og når man skal bruke HLR. Maskina gir et støt som enkelt sagt brukes til å restarte hjertet.
Vi øvde på dukker av både voksen og barnestørrelse, og vi øvde på å sjekke hverandres bevissthet og plassere hverandre i stabilt sideleie.
Det var et interessant og lærerikt kurs, og det gir en større trygghet å ha vært gjennom det. Nå tror jeg førstehjelpskurs vanskelig kan tas for ofte, så jeg vil oppfordre alle som får tilbudet til å ta et førstehjelpskurs eller flere.
Hjertestarteren er utplassert på oppvekstsenteret, og hvem som helst kan låne den med seg ved behov. Ved arrangementer der det samles en del folk kan det være en ekstra trygghet å ha med hjertestarteren, så vi oppfordrer til å ta den med i sånne tilfeller.
På Almlivola rundt til helga vil hjertestarteren være tatt med til Skihytta. Vi håper vi aldri får bruk for den, men for sikkerhets skyld: Ta den med der det kan tenkes å være behov.
For Forradal Øvre Sanitetsforening
Marit Aadal